Mindful eating

Hogyan és miért?

Már nagyon régóta meg akartam írni ezt a cikket, de ez egy olyan nagy volumenû dolog számomra, amit igazából tudok alkalmazni, viszont leírni és elmagyarázni valamiért nehezebb. 

A mindful eating nem köthetô össze semmilyen diétával vagy fogyókúrával mert ez az egész nem errôl szól. Bár hozzáteszem, tudósok és doktorok azt állítják, hogy ezzel a "mindful eating"-gel még akár fogyni is lehet. 

mindful-dieting.jpg

De akkor mégis mi ez? És hogy kell azt "csinálni"? 

Szóval, elôször csak hogy tisztázzuk. Mindfulness azaz tudatosság a Buddhizmusból származik, de ha egyszer megtanulod, utána használhatod az élet bármely területén és még csak buddhistának vagy jógi gurunak sem kell lenned hozzá. Én sem vagyok az :) Igaz olvasgattam régebben a buddhizmusról, de nem azt a vallást vettem fel végül. 

 Alapvetôen azt jelenti, hogy tudatossággal élünk. Teljes figyelmet fordítunk a jelen pillanatban felmerülô gondolatainkra, érzéseinkre. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy "jelen / a jelenben vagyunk" 

Tudatosan élni lehet, hogy bonyolultnak tûnhet az elején. De mi nem az, egészen addig amig meg nem tanulod? 

Kiskorunkban is, amíg nem tanulunk meg járni, sokszor eleshetünk, de mindig felállunk és elindulunk újra és újra, nem adjuk fel. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, (jobban mondva a szüleink) hogy anélkül, hogy felmosnánk az egész lakást a hasunkkal - egyszer csak két lábra állunk és megtesszük az elsô pár lépést magunktól, szüleink legnagyobb örömére. 

Szóval, az egész csak gyakorlás kérdése. 

A "jelenben lenni" és abban élni, megóvhat minket mindenféle fizikai és szellemi bajoktól. Mint pl a depresszió, stressz, szorongásos betegségek. Gondoljunk csak bele. Ha nem idegeskedünk a jövôn, vagy akár a múlton - és csak azzal foglalkozunk ami éppen az adott pillanatban történik velünk, akkor egy csomó negatív hatástól óvjuk meg magunkat, kevesebbet kell nyugtalankodnunk, ezáltal kevesebb okot adunk arra, hogy az ételt használjuk a különbözô lelki eredetû problémákra.  

 

0_rwwq-or9pmye6om6.jpg

Nagyon sokféle módon lehet a tudatosságot / tudatos gondolkodást gyakorolni.

Az elsô és talán leggyakoribb módja a:

  • Légzés. A megfelelô módon történô légzésgyakorlatok által egy kicsit jobban oda figyelhetünk azokra a dolgokra, amik bennünk és körülöttünk zajlanak. Ez egybôl kapcsolatba hozható akár a jógával, amiben igaz én nem vagyok járatos, vagy a meditációval, amiben már annál inkább járatos vagyok. Mindennap meditálok, hiszen nagyon jó hatással van rám. ( Az ehhez kapcsolodó cikkemet megtalálhatjátok az elôzô posztomnál ) Nem kell meditációs szakembernek lenned ahhoz, hogy elsajátitsd azt a technikát amivel le tudod csillapítani az elmédet. Csak legyél nyitott és figyelj a légzésedre.  Ez is ugyanúgy mûkôdik, mint minden más új dolog amit meg akarunk tanulni...gyakorolni kell.  

Hogyha túl vagyunk az elsô ilyen meditációnkon, akkor elkezdhetünk beszélni arról, hogyan is étkezzünk tudatosan. 

mindfulness-ucsf.jpg

Ennél a fajta étkezésnél nem csak az számít, hogy mi van a tányérunkon. Az is fontos persze, hogy tápanyagokban gazdag, vitaminokkal teli ételeket együnk,hiszen az jót tesz mind a testnek, mind a léleknek. 

Hanem leginkább arról:

  •  hogy MIÉRT eszünk
  • HOGYAN eszünk
  • MIKOR eszünk
  • és végül HOL eszünk

MIÉRT eszünk? Szerintem ez az egyik legjobb kérdés. Sokan egybôl rávágnák, - "hogy hogy miért? mert kell, mert éhes vagyok" Ez esetben igen helyes a válasz. De szerintem sokan vannak úgy, hogy azért esznek mert mondjuk éppen unatkoznak, vagy csak "úgy nassolnának" vagy mert jön az érzés, hogy "ennem kell valamit". Pedig igazából nem is éhesek. Ilyen esetekben jó figyelembe venni azt, hogy mennyire is vagyunk igazán éhesek. Tényleg szüksége van a szervezetünknek az ételre, vagy csak azért eszünk mert "éppen esik a hó és kismacskák szaladgálnak a plafonon és egyébként is azt az új csokis kekszet már meg akartam kóstolni egy hete". Ha jön a kis sugallat, hogy enni kéne valamit, akkor ezt az éhségérzetet helyezzétek el, egy 1-10ig lévô skálán. 1 abszolút nem vagyok éhes, 10 már a hasam is korog, muszáj már ennem valamit. 

HOGYAN eszünk? A mai rohanó vilában nehéz megállni 5 percre is. Rohanunk reggel munkába, iskolába, gyerekeket elvinni oviba. Hupsz. Elfelejtettem enni, majd beugrok a pékségbe vagy a sarki kisboltba veszek egy szendvicset. Két utazás közt esszük meg. Mert nincs idônk. Vagy éppen lenne, de stresszelünk. Mert mi lesz ha megeszem? Tuti hízok tôle két kilót. Tele van cukorral, nem egészséges. Fogyóznom kellene...ésatöbbiésatöbbi...

Ugye ismerôsek ezek a gondolatok? Szerintem mindannyiunk fejében megfordultak már nem egyszer. 

Szóval..felejetsük el ezt az egészet..töröljük ki az agyunkból ezeket a feleslegesen lehúzó gondolatokat. És töltsük fel helyette, pozitív és építô jellegû gondolatokkal. Elôször is...Olyan nincs, hogy nincs idôd. Igenis van. Csinálj! Ha tudod, hogy el kell indulnod 7.30kor, akkor 6.30 helyett kelj fel 6.00kor. Egy smoothiet vagy egy zabkását csinálni nem tart sokáig. Kb 5 percig...De ha mondjuk instagrammra is fel szeretnéd posztolni és ezért még díszitgetsz, mint én szoktam :)) akkor mondjunk nagyon rossz esetben 10 percet.

Következô lépés...és figyelj...ez az egyik legfontosabb dolog az egész tudatos étkezésben. Ülj le az asztalhoz! Ne feledd, még mindig van plusz 20 perced. 

Ülj le az asztalhoz. Ne a kanapéra. Ne dobozold be. Ne edd meg útközben a buszon, metron,vonaton. Nem...Ülj le az asztalhoz és reggelizz meg normálisan. 

Most pedig jöjjön a lényeg. Mondjuk úgy, hogy a tudatos táplálkozás lelke. Amiért ezt az egész cikket meg akartam írni és el akartam nektek mesélni, hogy hogyan is "együnk helyesen". 

mindfuleating1.jpg

Pontosan..Így ahogy le van írva.

  • Ülj le és helyezd el magad kényelembe.
  • Mielôtt neki állnál reggelizni, vegyél egy pár mély lélegzetet. Úgy ahogy már az elején tanultuk...Engedd, el az összes negatív gondolatodat most. Ne gondolj arra, hogy úristen mindjárt indulnod kell...Van még 20 perced. Ne feledjük, hogy a szervezetünknek szüksége van táplálékra..Anélkül egyszerûen nem mûködik. Étel nélkül meghalnánk. Nem érdemeljük akkor meg, hogy megadjuk a módját ennek a napnak és megreggelizzünk nyugodtan? Dehogyisnem.
  • Mielôtt bekapnád az elsô falatodat nézd meg jól az ételt. Gondolj csak bele, mennyi kéz munkája van abban az egy tányérban. Egészen onnan kezdve, hogy valaki elültette azt a magot...Persze ez attól is függ mit eszel. De akkor is..gondold át, hogy hány ember keze ment végig azon a hozzávalón, hogy te most meg tudd enni. Légy ezért hálás, és légy hálás a pillanatnak. Most ne gondolj a mai napodra, hogy mi lesz a munkahelyeden, vagy az iskolában, mi lesz a gyerekkel. Ne..ezt a pár percet megérdemled, hogy nyugodtan töltsd. Most gondolhatsz arra, hogy "jó persze, hagyjuk már, kinek van erre ideje, kedve, meg amúgyis ez túl Spiri Izé" De igazából ha belegondolsz, ebben semmi rossz nincs. Egyszerûen csak nyugodtan, tiszta fejjel indítod a napodat. Ne gondolj arra, hogy elfogsz hízni...ne gondolj semmire, csak élvezd a pillanatot, az ízeket és csak "legyél".
  • Evés közben ne csinálj semmi mást, mint hogy élvezed az ízeket. Ne nézd a tv-t, youtubeot, facebookot vagy instagrammot. Semmit. Csak te és az étel. Minden falat közt tedd le a villát vagy kanalat, nem kell sietned az étellel, hiszen pont ez a lényege a tudatos táplalkozásnak. Lassíts le egy kicsit. Ráérsz egésznap rohanni. Akár még gyertyát is gyújthatsz. Ha segít jobban ellazulni. 
  • Rágás közben próbáld meg megízlelni a különbözô hozzávalókat. Próbáld meg tényleg érezni az ételt. Használd az összes érzékszervedet. ( szemedet, orrodat, ízlelôbimbókat, sôt még a hallásodat is - ropog?) Ne siess, rágd meg teljesen az ételt. Hiszen pont ez a lényeg. Lassíts le egy kicsit, csendesítsd le az elmédet és csak élvezd az ízeket. Add meg a módját az étkezésednek. Megérdemelsz napi 20 perc csendet és nyugalmat. 

Ugye, hogy sokkal jobb így elindítani a napot, mint két utazás között megenni egy pizzás csigát vagy a septében összedobott zabkását? 

Amilyen kedvel és érzésekkel készíted az ételt, tehát amilyen energiát teszel bele az ételbe akkor olyan is lesz az íze. Ha nyugodtan, hálával és boldogan csinálod meg és már alig várod, hogy nyugodtan leülhess mellé, akkor hidd el sokkal jobban fog esni és sokkal finomabb is lesz. 

Mint mondtam ez is gyakorlás kérdése. Nem megy egyik napról a másikra. Meg kell szoknunk, hogy elcsendesedünk egy kicsit és tényleg élvezzük az ételt. 

Próbáljátok ki, megéri! :) 

mindfulness.jpg

És ezek után,ha kíváncsiak vagytok arra a sok sok ételre amit én készitek, akkor kövessetek instagrammon: @vegan_kriszti